Begin maart gaf Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland de speciale tweedaagse training: Vrouwelijke Genitale Verminking (meisjesbesnijdenis) de wereld uit. Acht deelnemers leerden in de training de verschillende facetten van meisjesbesnijdenis, de complexe samenhang en hebben inzicht gekregen waarom deze traditionele praktijk moet stoppen. Met de opgedane kennis kunnen de cursisten als sleutelpersonen hun eigen gemeenschap bewust maken van meisjesbesnijdenis en de gevolgen hiervan.

Meisjesbesnijdenis is een ingreep aan het uitwendige geslachtsorgaan van een meisje waar geen medische noodzaak voor is. Daarbij wordt een deel of het geel van de vrouwelijke genitaliën weggesneden. Het is een traditie die nog voorkomt, maar in Nederland verboden is en gezien wordt als een ernstige vorm van kindermishandeling. Ouders die hun kind laten besnijden in het buitenland riskeren een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar. Ouders die hun dochter laten besnijden en geen Nederlands paspoort hebben, lopen de kans dat zij niet langer in Nederland mogen verblijven.

Bang

Ouders laten hun dochters meestal besnijden omdat het de gewoonte is binnen hun cultuur. Omdat iedereen het doet, vindt men het raar als een meisje niet besneden is. De ouders zijn bang dat het meisje geen huwelijkspartner kan vinden en dat de gemeenschap haar niet zal accepteren. Sommige gemeenschappen denken dat meisjesbesnijdenis met hun religie verbonden is. Dit maakt het moeilijk de traditie te veranderen.

Meisjes die besneden worden krijgen vaak op volwassen leeftijd allerlei klachten. 100-140 Miljoen meisjes en vrouwen op de wereld zijn besneden. Dat is 3,5% van alle vrouwen op de wereld. Meisjesbesnijdenis komt voor in 28 Afrikaanse landen en in Jemen en Koerdisch Irak. Ook in sommige andere landen komt het voor bijvoorbeeld in Europa, Amerika en Australië.

Voor mee informatie kunt u contact opnemen met Anneke de Ruijter Preventiemedewerker Veilig Thuis Amsterdam Amstelland.

Nieuwe sleutelpersonen preventie meisjesbesnijdenis